De winter in zijn geheel was zeer zacht in Noord-Nederland, vooral door een lenteachtig einde komt de winter in de top 10 zachtste winters. Met een gemiddelde maximumtemperatuur van 8°C, was de winter bijna 3°C zachter, tegen 5,3°C normaal. De hoge wintertemperatuur komt  door de zachte maanden december en februari. Er viel een normale hoeveelheid neerslag, met iets meer zonne-uren dan normaal.

December was een wat sombere en ook vrij natte maand, met gemiddeld 115mm regen. We hadden een tekort van 10 zonuren met een gemiddelde max. temperatuur die 2.5°C hoger was dan de normale gemiddelde max. temperatuur van 5,3°C. Toch waren er ook enkele koudere (en ook drogere) dagen tussen 10 en 16 december.

Januari was een vrij normale maand en deze kwam met de gemiddelde maximumtemperatuur 0.5°C boven het klimatologisch gemiddelde te liggen. Er viel een normale hoeveelheid neerslag en er was ook een normale hoeveelheid zon. De laatste periode van de maand januari verliep een stuk kouder, waarbij we ook winterse neerslag kregen in de vorm van sneeuw en ijzel. Op 23 januari werd het -10,2°C te Hoogeveen, wat de laagste temperatuur van de winter werd. In die periode kon er op ondergelopen weilanden, ondiepe plassen en ijsbanen geschaatst worden.

Wat in januari zo mooi eindigde, werd in februari helaas niet echt voortgezet. Vanaf het begin van de maand liep het kwik op en 7 februari werd er een max. temperatuur gehaald van 9 à 10°C. Zodoende werd er met het ijs korte metten gemaakt. De laatste periode van de maand verliep overdag zeer zacht met regelmatig een middagtemperatuur boven de 10°C, alhoewel het ’s nachts toch wel even kon vriezen. Op 26 en 27 februari werden nieuwe dagrecords gehaald voor de max. temperatuur. Het kwik steeg daarbij op diverse plaatsen tot boven de 18°C.

Onze winterverwachting in vergelijking met de daadwerkelijke winter

We schreven begin december dat de wens om iets zinnigs te zeggen voor de langere termijn of over de Nederlandse seizoenen is gegroeid, naarmate ook de kwaliteit van weersverwachtingen steeds beter is geworden. Nu het daadwerkelijke verloop van de winter bekend is, zien we dat een seizoensverwachting voor Nederland anno 2019 nog altijd niet exact mogelijk.

Dat gezegd hebbende, zat onze verwachting een heel stuk dichterbij de werkelijkheid, dan de persoon die heel stellig beweerde dat de winter “zeer koud” en “zwaar” zou worden met “minimumtemperaturen van wel -20°C”. Wij zouden een “horrorwinter” gaan krijgen, maar dat is het absoluut niet geworden! Het bericht werd massaal opgepakt door de landelijke media. Iets wat ons heel erg heeft verbaasd. Achteraf blijkt  hoe door hem met deze uitspraken is ge-miskleund, maar daar horen we nu niemand meer over…

Onze verwachting voor de hele winter was dat de winter gemiddeld te zacht zou verlopen. Een normale hoeveelheid neerslag zou krijgen en aan de sombere kant verlopen. De winter zou ook laat op gang komen, met pas in de tweede helft van de winter het wat koudere winterweer en vorst. Februari zou sneeuw en vorst gaan zien, waarbij die maand ook kouder zou zijn dan de andere maanden.

Conclusie: december en januari hebben zich goed gehouden aan onze verwachting. We spraken uit dat de winter in de tweede helft op gang zou komen. Ook dat is uitgekomen! Alleen februari verliep geheel anders en werd zeer zacht, droog en zonnig.

We gaven begin december vorig jaar terecht aan, dat we niet kunnen blindvaren op seizoensverwachtingen. Uitspraken en verwachtingen anno 2018 – is enigszins koffiedik kijken. Voorlopig zal dat ook nog wel even zo zijn, de komende jaren.
U mag ons zelf beoordelen. Wat vindt u – met de kennis van nu – van onze winter-uitspraken?