Noord-Nederland in de ban van nazomerweer!

Het warme en droge weer houdt voorlopig aan, we krijgen vanaf het einde van deze maand nog zeker een week lang nazomerweer!

Nazomer

Nazomer (foto Sytse Schouwstra)

De oorzaak van dit zonnige en rustige (herfst)weer heeft alles te maken met een hogedrukgebied ten oosten van ons land. Daardoor waait de wind uit richtingen tussen zuid en oost en voert daarmee warme lucht aan. Door de hoge luchtdruk ontstaan er maar weinig wolken en kan geprofiteerd worden van droog weer, veel zonneschijn en maxima tot 25 graden!

Dergelijk aangenaam herfstweer is niet ongewoon in deze periode van het jaar. De temperatuurverschillen tussen de lucht boven de Atlantische oceaan en de Noordpool nemen toe met als gevolg de vorming van lagedrukgebieden. Boven Midden-Europa ontstaan juist hogedrukgebieden door deze luchtdrukverdeling. Tussen deze systemen ontstaat een stroming tussen zuidwest en zuidoost met de aanvoer van warme lucht.

De overgang van deze zomer naar de meteorologische herfst gaat dit jaar dus heel geleidelijk. De eerste dagen van september doet de temperatuur er nog een schepje bovenop en wordt het warm herfstweer met gemiddeld 25 tot 27 °C, redelijk wat zon en op een bui na droog. Pas na het weekend van 3/4 september neemt de kans op warmte weer (tijdelijk) af.

September 2016 (vrij) warm?

Deze maand kan weleens de boeken ingaan als een warme septembermaand. De straalstroom, een langgerekte zone met hoge windsnelheden op 9 à 10 kilometer hoogte ( net als de zon een bepalende factor van ons weer), blijft voorlopig ver ten noorden van ons land aanwezig. Daardoor blijven hogedrukgebieden in de buurt en wordt de lucht boven onze regio aangevoerd vanuit het zuid(west)en. Deze wordt onderweg opgewarmd en geeft bij ons temperaturen die boven het langjarig gemiddelde uitkomen. Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010 | de gemiddelde maximumtemperatuur in de eerste 2 weken van september is ongeveer 19-20 °C.