Over Roland van der Zwaag

Al 33 jaar ben ik, Roland van der Zwaag, bezeten van het weer; de weersituatie verandert ieder moment en de krachten van de natuur zijn bewonderingswaardig. Wat geniet ik elke dag om dit te mogen meemaken en te delen met anderen.

Het is een woensdagmiddag, de zomer van 1981. Net vrij van school en ik zit samen met mijn zus en broer in onze woonkamer televisie te kijken. Al gauw gaat mijn aandacht uit naar iets geheel anders. Niets vermoedend, loop ik naar het raam en kijk naar buiten. Ik hoor de wind hard waaien en kan bijna niks zien. Onbewust komen mijn benen in beweging en ik sprint de trap op naar de zolderkamer van mijn ouders. Ik deed het dakraam open en wat ik toen zag vergeet ik nooit meer.

De fluitende en bulderende wind uit het zuidwesten trok diverse bomen langs de waterplas in de AA-landen Noord in Zwolle vlak naast mijn huis vrijwel helemaal plat. Het was aardedonker, maar net genoeg licht om wat te zien. Veel takken braken af en zelfs bomen vielen als luciferhoutjes om. Oogverblindende lichtflitsen om me heen en dreunen die de sponningen in onze ramen deden trillen. Mijn hartslag klopte letterlijk in mijn keel, wat een enorm spannende en vooral gave ervaring!

Een dag later nam mijn vader mij mee naar de binnenstad van Zwolle, daar waar de toenmalige Credit Lyonnais Bank was gevestigd, destijds zijn werkplek. Hoe was dat nou mogelijk; diverse grote beuken en eikenbomen waren compleet omgewaaid. Dit terwijl pal daarnaast de winkels en andere bedrijfspanden stonden van minstens 10 meter hoog. Terug redenerend, hoogstwaarschijnlijk had ik mijn eerste downburst meegemaakt (in de volksmond: plotselinge sterke valwinden).

En sindsdien, en dat is al vanaf het moment dat ik 8 jaar oud was, is meteorologie (of het weer) onlosmakelijk verbonden met mijn leven. Iedere dag weer geniet ik volop van het weer; de seizoenen met de bijbehorende verschillende weertypen, de wolken die elke seconde van de dag weer veranderen, en met name ook de heftige weersverschijnselen zoals actieve buienlijnen en fronten, onweer, hagel, windstoten en wervelwinden. Zodra dit heftige weer in de verwachting zit en zeker vlak voor het moment dat het letterlijk losbarst, heb ik alleen oog voor wat er buiten gebeurd. Ik ben dan niet meer aanspreekbaar en vlieg de deur uit met mijn fototoestel. Puur om het zelf mee te maken, te ervaren en te leren en vaak ook om die momenten vast te leggen. Het zit in mijn genen en het gaat gelukkig nooit meer uit mijn lichaam. Wat is het toch heerlijk om zo’n passie te hebben!!

Wie ben ik

Een weeramateur met een enorme liefde voor het weer en het vakgebied. Het liefst ben ik buiten om iedere weersituatie mee te maken.

Na mijn bijzondere ervaring in de zomer van 1981 is voor mij alles begonnen. Destijds, als de krant op de deurmat viel, was ik de eerste in huis die ‘m in handen had. Op de knieën in de woonkamer en in no-time de weerpagina openslaan om die te lezen. Nagaan of de verwachtingen uitkwamen, proberen te achterhalen wat het nou precies was dat het verwachte onweer er toch niet kwam en hoe het kon dat er sneeuw viel met temperaturen ver boven nul. Ik was intussen al een jongen van elf jaar oud en stelde mijn vragen per telefoon aan Jan Pelleboer, voor mij een spannend moment de eerste keer weet ik nog. Met zijn bijzondere stem legde Pelleboer de situatie duidelijk uit; ik had weer geleerd en ging vervolgens verder met het ontrafelen van andere weerverschijnselen.

Ik legde de lat voor mijzelf hoger, ik zou en moest een eigen gemaakt weerhuisje met geijkte apparatuur hebben. Samen met mijn vader kwam die er, één met witte louvredeuren. Wat was ik trots, elke dag de temperatuur / de luchtvochtigheid en de regenhoeveelheden bijhouden. In de tussentijd was ik ook aangesloten bij de Vereniging voor weeramateurs. Op die manier gaf ik mijn eigen waarnemingen (ook onweer) vanuit mijn woonplaats Roden door waar het KNMI gebruik van kon maken voor haar klimaatonderzoek.

Mijn boekenkast begon ook uit te puilen, alle weerboeken die verkrijgbaar waren, stonden in mijn kast die ik binnen de kortste keren had doorgrond. Maar wat kon ik allemaal met die kennis?

Gedurende mijn schoolperiode gingen mijn spreekbeurten vaak over het weer. Na mijn middelbare schoolperiode werd het lastig voor mij. Eind jaren tachtig was milieu een hype en diverse vrienden van mij studeerde milieukunde en hadden al snel zicht op werk. Dat triggerde mij, desondanks wilde ik pertinent het weer onderdeel laten zijn van mijn opleiding. Gedurende mijn opleiding milieukunde aan het Van Hall Instituut te Groningen heb ik een half jaar met heel veel plezier stage gelopen bij Meteo Consult in Wageningen. Het cursusboek ‘opleiding algemene weerkunde van het KNMI’ had ik al snel gelezen, ik mocht meekijken met meteorologen in de operationele weerkamer en kon weeropnames voor radio en tv bijwonen.

Na mijn studie ben ik in de milieusector gaan werken, bij ingenieursbureaus en daarna bij de overheid. Indirect heb ik in mijn werk als milieukundige altijd binding gehad met het weer. Maar dat ik nog geen weerman was en geen actieve rol had in de weerkunde bleef bij mij knagen.
Ik ben in beweging gekomen, want 1 ding is voor mij zeker, ik ga van mijn passie uiteindelijk mijn werk maken.

Roland van der Zwaag
Roland van der ZwaagWeerpresentator

Wat heb ik gedaan?

Ik ben het netwerk die zich bezig houdt met het weer (weerkunde/meteorologie en klimatologie) gaan verkennen en onderzoeken.

Als lid van de Vereniging voor Weerkunde ben ik congressen en conferenties gaan bijwonen en is het contact met andere leden op gang gekomen. Ook ben ik mij actiever binnen de Vereniging gaan opstellen; uiteindelijk ben ik samen met andere leden bijeenkomsten gaan organiseren voor regio Noord.

Ook ben ik lid geworden van de NVBM (Nederlandse Vereniging ter Bevordering van de Meteorologie).

Verder heb ik contact gezocht met de Stichting Natuurmonumenten, de eigenaar en beheerder van het natuurgebied ten westen van mijn woonplaats Eelderwolde. Mijn doel is het realiseren van mijn eigen weerstation in Eelderwolde.

Om mezelf nog meer te profileren, heb ik contact gezocht met Trics Media, met als doel het maken van mijn eigen weerwebsite.

Wat heeft het opgeleverd?

Mijn weerdroom is uitgekomen.

Sinds maart 2014 ben ik de weerpresentator bij Omroep Assen, en verzorg dagelijks met veel plezier het radioweerbericht voor deze lokale radio-omroep. Dat ik die baan te danken had aan Harma Boer, had alles te maken met het netwerk van de weeramateurs. Iedereen kent elkaar in die wereld. Wegens het vertrek van hun toenmalige weerman Steyn van Antwerpen zochten zij acuut een geschikte weerpresentator. Die kans liet ik niet schieten.

noorderweer-afbeelding-voor-over-roland

Met ingang van 1 januari 2015 heb ik met trots mijn eigen weerbedrijfje ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder de naam ‘Noorderweer’. Om zichtbaar te maken wat Noorderweer voor anderen kan doen of betekenen, is mijn weerwebsite “Noorderweer” met ingang van 1 april 2015 online.

Wat ga ik doen, wat is mijn ambitie?

Ik heb de ambitie om door te groeien en mijzelf verder te ontwikkelen. Voor mij betekent dit samenwerken met partners op het gebied van het weer en opdrachtgevers vinden zoals de media (radio, krant, televisie) die gebruik maken van de diensten van Noorderweer.

Het is mijn bedoeling om heftige weersverschijnselen zoals onweer, blikseminslagen, windhozen en tornado’s van dichterbij mee te gaan maken en vast te leggen. Ik zie het zo voor me dat ik als stormchaser actief ben vanuit regio Noord. Een samenwerking met bijvoorbeeld Severeweather.nl lijkt voor de hand te liggen.

En na een paar jaar ervaring als stormchaser, zal mijn 2e droom eindelijk in vervulling gaan: Tornadochasen in Amerika!!