Tot onze grote verbazing lazen we dat er collega’s zijn die in de media uitlatingen doen dat ‘het er dik inzit dat er op natuurijs geschaatst kan worden’ volgende week. Dankzij de vorst die nog maar net om de hoek komt kijken. Volgens ons (John Havinga en Roland v.d. Zwaag red.) wordt het inderdaad koud, met matige vorst; maar het is veel te voorbarig om nu al het schaatsen op natuurijs aan te kondigen. Je hebt niet zo maar 6-7 cm ijs. Onder natuurijs verstaan wij grote plassen en meren, grote vaarten en brede sloten.

Het gaat inderdaad de goede kant op met de winter en de kans op schaatsen neemt ook toe. We zien eindelijk de koude lucht naar ons land komen. Dit weekend gaan we regelmatig te maken krijgen met matige vorst in de nachten. Het zal ook wel eens -7°C of lokaal -8°C kunnen worden dit weekend. De vorst tempert echter begin komende week en we krijgen te maken met wat (lichte) sneeuw in de orde van 1-2cm op dinsdag en mogelijk ook woensdag. Er wordt vrij gemakkelijk overheen wordt gepraat, dat het daarna allemaal snel voor elkaar is, maar dat ligt veel ingewikkelder.

Er zijn namelijk enkele complicerende factoren die de ijsgroei parten kunnen spelen. Dit weekend zal de ijsgroei op natuurijs nog niet zo groot zijn. De temperatuur van het natuurwater is namelijk nog relatief hoog, door het zachte weer van de laatste tijd. Verder zit er stroming in het water en het duurt altijd even, voordat dit tot stilstand komt. Bewegend water bevriest nou een keer niet zo gemakkelijk. Tenzij de Waterschappen alles meteen stilzetten, zal alleen al die stroming, alles wat je aan ijs door vorst kunt krijgen (dit weekend) te niet doen.

Daarnaast komt daarbij het feit dat we dinsdag en wellicht lokaal woensdag eerst ook nog; te maken krijgen met sneeuw. Dat is niet positief voor ijsgroei. De temperaturen zullen begin komende week al niet meer zo diep zakken, want er komt ook veel bewolking mee. Pas daarna zal de wind dan weer naar het oosten draaien. Er blijft waarschijnlijk regelmatig veel bewolking en ook af en toe een sneeuwbui overdrijven. De temperaturen na woensdag schommelen overdag rond het vriespunt en in de nachten tussen -3 en -6°C. Erg rustig is het ook echter niet echt, want de wind steekt soms in die periode de kop op. Als er dan nog open water is; krijg je windwakken.

Kortom: wij denken dat er echt meer vorst en tijd nodig is en dat het schaatsen op natuurijs volgende week echt niet haalbaar is. Misschien op ondiepe slootjes en op een (dun) besneeuwd ijslaagje op ondergelopen weilanden. Het gaat vooral lukken op geprepareerde ijsbanen. En daarmee bedoelen we ijsbanen die middels een giertank in de nacht, rondjes rijden om een ijslaag te maken.