Wordt het nu een Oudewijvenzomer, een Sint Michielszomer of juist een Kranenzomer?

Het droge nazomerweer houdt de komende week aan! We zijn de zomerse temperaturen wel kwijt en krijgen temperaturen net boven het langjarige gemiddelde (1981-2010). De luchtdruk gaat geleidelijk stijgen en het hogedrukgebied boven Scandinavië gaat verbinding maken met het Azorenhoog. Daardoor waait de wind uit richtingen tussen zuidoost en noordoost met de aanvoer van droge lucht. Een Oudewijvenzomer? Wat betekenen deze termen nu eigenlijk en welk weertype hoort daarbij?

Deze namen doen hun eer aan een periode met rustig, zonnig, droog en vrij warm nazomerweer.  Er wordt ook wel gesproken van een ‘Oudewijvenzomer’. Wanneer start deze mooi-weer-periode?

De oudewijvenzomer, is een periode in de herfst waarin het nog prachtig zomerachtig weer kan zijn. Weliswaar daalt in deze tijd van het jaar de gemiddelde middagtemperatuur, maar periodes van rond de 20 graden of zelfs meer zijn mogelijk. Het zijn deze perioden die nog aan de achterliggende zomer doen denken. Volgens klimatologen mogen de warme dagen met zonnig en vrij warm herfstweer tussen 17 en 25 september zo genoemd worden.

Dauwdruppels

Dauwdruppels

De dagen in september lengen en na een mooie zonnige septemberdag volgt vaak een heldere nacht en koelt het flink af. De dag erna is het rond zonsopkomst vaak nevelig en zijn er overal dauwdruppels. De aanwezige spinnenwebben zitten dan ook vol met dauwdruppels. Deze webben zijn dan “versierd” met zilverachtige draden en wanneer de zon opkomt, glinsteren en schitteren de druppels aan de draden. Tot ver in de achttiende eeuw was wijf het gewone woord voor vrouw en dacht men dat de zilverachtige slierten de ‘haren’ waren van de godinnen van het noodlot. Tijdens het kammen zouden ze die verloren hebben. Of de term oudewijven werd teruggevoerd op de vrouwelijke watergeesten met lange witte haren, die ze ’s nachts verloren hadden. Vooral na de zomer kwam dit zo vaak voor, dat het Oudewijvenzomer werd genoemd.

Valt dit weertype op 29 september dan noemen we dit ook wel een Sint Michielszomer. Deze datum is de naamdag van aartsengel Michaël die voor Joden, Christen en Moslims een heilige betekenis heeft.

Begint dit nazomerweer in de eerste week van oktober dan noemen we het een Kranenzomer. Wij mensen hebben een verband gezien tussen de zonnige helderblauwe luchten en de komst van de kraanvogels die via Nederland naar het zuiden trekken om te overwinteren in zuidelijke oorden zoals Afrika. Tijdens deze periode komt het soms ook tot mist waarbij de kraanvogels soms dagen achtereen op dezelfde plaats blijven. Ze hebben helder weer nodig om verder te trekken en dat komt nou juist vaak voor gedurende de kranenzomer.

Nevel (Karin Broekhuizen)

Nevel (Karin Broekhuijsen)

Stralingsmist (Karin Broekhuizen)

Stralingsmist (Karin Broekhuijsen)

Het stabiele en droge weer start op 18 september, dit weertype met een afwisseling van wolken en zonnige perioden houdt aan tot ieder geval in het weekend van 24/25 september.