De werkwijze van Noorderweer

Deze website is met name gericht op het verzorgen van actuele weerinformatie voor de noordelijke regio’s. Deze bestaat uit een weersverwachting die ik standaard 2 keer per dag actualiseer. Doorgaans verschijnt mijn actuele weersverwachting voor 10.00 uur ‘s ochtends, deze wordt (normaliter) voor 21.00 ’s avonds aangepast.
Als het nodig is, zal ik mijn weerverwachting tussentijds aanpassen. Dit doe ik met name wanneer de natuur zich moeilijk laat voorspellen, de weermodellen niet op 1 lijn zitten en hun output vaak wijzigt. Ook wanneer er gevaarlijke situaties ontstaan of verwacht worden, zal ik de weerwaarschuwingen vroegtijdig en actueel per regio op de website van Noorderweer vermelden.

Hoe komt mijn weersverwachting tot stand?

Allereerst een grondige voorbereiding, die voor mij start met zelf ervaren welk weertype op dat moment aanwezig is. Kortom, buiten kijken, voelen en horen.

Daarna verzamel ik alle relevante en benodigde informatie, uit de bewust gekozen weermodellen!! Deze informatie vergelijk ik met elkaar en filter daaruit mijn verwachting voor het weerbeeld, de temperatuur, de bewolking, de neerslag, de wind en eventuele waarschuwingen.

Vervolgens komt mijn jarenlange ervaring (nu in 2015 al 34 jaar) met meteorologie van pas; is de gegeven situatie herkenbaar, realistisch en betrouwbaar, welke onzekerheden zijn er en wat gebeurde er in een vergelijkbare situatie? Het zijn juist deze overwegingen die van groot belang zijn voor de daadwerkelijke uitkomst van mijn weersverwachting. Als je volledig uit gaat van de weermodellen, kom je vaak bedrogen uit. En dat is nou precies de uitdaging waar ik naar op zoek ben en waar ik voor ga!

Hoe gaat Noorderweer om met aangeleverde informatie?

Ik laat graag beschikbare weerinformatie uit de noordelijke regio’s aan u zien of aan u horen. Bent u geïnteresseerd in het weer en houdt u zelf weergegevens bij, laat het me weten dan kan ik die informatie meenemen in mijn dagelijkse radioweerberichten voor RTVAssen of laten zien op deze website.

Als u bijvoorbeeld uw gemaakte foto’s, filmpjes, tweets, artikelen, vragen etc. aanlevert bij Noorderweer, dan kan ik deze op verzoek op de website zetten of aanbieden aan anderen.

Laat mij vooral weten wat uw bedoeling is van uw aangeleverde informatie om misverstanden te voorkomen.

Lees meer

Y竚^W

Ik maak dankbaar gebruik van de (betaalde) informatie van alle weermodellen die voor Nederland beschikbaar is. Ik heb een sterke voorkeur voor enkele modellen, die ik vaak voorrang geef in bepaalde weersituaties.
Lees meer
Lees meer

Weeralarm

Het KNMI geeft zijn algemene weerwaarschuwingen uit per provincie. Dat betekent dat het KNMI de provincie(s) waarvoor de waarschuwing geldt, expliciet in de berichten noemt. Het KNMI geeft voor de vijftien regio’s een algemene weerwaarschuwing uit, bedoeld voor de hele samenleving. Het KNMI hanteert hierbij vier fases.
Lees meer