KNMI waarschuwingsregio’s

Het KNMI geeft zijn algemene weerwaarschuwingen uit per provincie. Dat betekent dat het KNMI de provincie(s) waarvoor de waarschuwing geldt, expliciet in de berichten noemt. Omdat bij deze indeling de binnenwateren en de waddeneilanden onvoldoende aandacht bleken te krijgen, worden met ingang van 1 oktober 2013 het IJsselmeergebied, de Waddenzee en de waddeneilanden als drie aparte regio’s beschouwd.

Het KNMI hanteert dus sinds 1 oktober 2013 in totaal vijftien waarschuwingsregio’s.

Naast de algemene waarschuwingen worden er apart wind- en stormwaarschuwingen voor de scheepsvaart uitgegeven. Dit zijn de waarschuwingen voor de Noordzeedistricten, de kustdistricten en de ruime binnenwateren. Er wordt op de reguliere waarschuwingspagina een attentie icoon geplaatst wanneer er ook windwaarschuwingen voor de maritieme districten zijn. Vier fases in de waarschuwingssystematiek.

Het KNMI geeft voor de vijftien regio’s een algemene weerwaarschuwing uit, bedoeld voor de hele samenleving. Het KNMI hanteert hierbij vier fases:

vierkant_groenvierkant_grijs_groenI. Geen waarschuwing: het verwachte weertype geeft geen aanleiding
voor het uitgeven van een waarschuwing.

vierkant_geelvierkant_grijs_geelII. Waarschuwing voor gevaarlijk weer: deze waarschuwing verschijnt op zijn vroegst 48 uur voordat het weerverschijnsel met een zekerheid van minstens 60 procent kan optreden.

vierkant_oranjevierkant_grijs_oranjeIII. Waarschuwing voor extreem weer: deze waarschuwing verschijnt op zijn vroegst 24 uur voordat het weerverschijnsel met een zekerheid van minstens 60 procent kan optreden.

weerwaarschuwingenweerwaarschuwingenIV. Weeralarm: dit Weeralarm verschijnt op zijn vroegst 12 uur voordat het verschijnsel met een zekerheid van minstens 90 procent kan optreden.

Bekijk een uitgebreid overzicht van de weerswaarschuwingen op de website van het KNMI.

Toepassing weerwaarschuwingen

Op deze website maak ik gebruik van de weerwaarschuwingen van het KNMI.

Ik hanteer ook mijn eigen weerwaarschuwingen per regio. Het gebeurt regelmatig dat het KNMI weerwaarschuwingen code geel voor alle regio’s afgeeft omdat dit hun protocol is (48 uur voordat het weerverschijnsel waarschijnlijk optreedt). Veel mensen houden hier terecht rekening mee. Ik kan mij voorstellen dat veel mensen rekening houden met weerwaarschuwingen, dat doe ik ook. Het is echter bij bepaalde situaties zo dat deze waarschuwing in één van regio’s pas op een later tijdstip plaatsvindt of helemaal niet omdat de weersomstandigheden wijzigen.

Een voorbeeld. Het KNMI geeft code geel af voor alle regio’s, zij verwachten binnen 48 uur enkele onweersbuien. Noorderweer onderzoekt deze weerwaarschuwing en komt tussentijds met een verwachting dat het onweer zeker niet over regio Groningen gaat. In een dergelijke situatie geeft Noorderweer deze nuance aan en geeft geen weerwaarschuwing voor dat weerfenomeen aan.

Tip: kijk ook op meteoalarm.eu.

Uitleg weericonen

Windstoten
Onweer
Regen
Gladheid
Winterse neerslag
Zicht
Extreme hitte
Wind- en waterhozen